defende.rs

Pravo na privatnost

U oblasti prava na privatnost, odnosno zaštite podataka o ličnosti postoje problemi. Još tokom donošenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti tražio od Narodne skupštine odlaganje stupanja na snagu zakona zbog neophodne pripreme svih aktera na koje se odnosi, ali se to nije desilo.

Poverenik navodi da su glavni problemi u ovoj oblasti u samom zakonu, u neusklađenosti drugih zakona sa ovim zakonom i odsustvo strateškog pristupa ovoj oblasti. Najveći broj pritužbi građana i građanki se odnosio na samo postupanje rukovaoca ličnih podataka po zahtevu građana i građanki. Najviše pritužbi je stiglo na račun javnih preduzeća i organa/organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja.

Evropska komisija je izrazila zabrinutost povodom generisane SMS poruke upućene korisnicima MTS mreže o stanju epidemiološke situacie u zemlji, podsećajući na intervenciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti o neophodnosti poštovanja ličnih podataka građana prema važećem zakonu i u periodu vanrednog stanja zbog pandemije.

I u prethodnim godinama su u ovoj oblasti zabeleženi brojni problemi. Evropska komisija je podsetila na postavljanje uličnih kamera za video nadzor u Beogradu. Ministarstvo unutrašnjih poslova je podnelo Povereniku procenu uticaja na obradu ličnih podataka tek nakon postavljanja samih kamera.