Vodič kroz postupak pred Agencijom za sprečavanje korupcije

Defende.rs

Koga kontroliše i kako može da mi pomogne?

Agencija za sprečavanje korupcije kontroliše organe javne vlasti u slučaju sumnje na koruptivne radnje. Agenciji se može predstavkom obratiti svako fizičko ili pravno lice ukoliko sumnja na korupciju u organu javne vlasti. 

Šta moram da znam pre slanja predstavke?

Agenciji se možete obratiti predstavkom anonimno i bez korišćenja drugih pravnih sredstava. Prilikom podnošenja anonimne predstavke, neće biti moguće da pratite tok postupka.

Šta nakon slanja predstavke?

Agencija odlučuje o tome da li je predstavka dovoljno razumljiva i da li sadrži sve neophodne informacije. Zatim obaveštava organ koji je ovlašćen da nadzire onaj organ koji je predmet predstavke, o pokretanju postupka nadzora. Nakon što utvrdi postojanje okolnosti koje mogu dovesti do korupcije, Agencija organu javne lasti šalje preporuku o preduzimanju mera radi uklanjanja nastalih okolnosti.

Kako izgleda obrazac predstavke i kako da je pošaljem?

Agenciji za sprečavanje korupcije se možete obratiti elektronskim putem na [email protected] ili pismenim putem na adresu Carice Milice 1, 11000 Beograd. Ukoliko želite da se obratite anonimno, preporučujemo direktno nošenje predstavke na pisarnicu Agencije svakog radnog dana u periodu od 7:30 do 15:30. Obrazac predstavke se nalazi ispod.