Poštovanje ljudskih prava u Srbiji i dalje nezadovoljavajuće

Stejt department // jul 2022.

Sloboda izražavanja je u Srbiji ograničena, opozicioni političari, nezavisni novinari i aktivisti za  ljudska prava izloženi su napadima, LGBTQ+ osobama posebno su ugrožena ljudska prava, a procesuiranje ratnih zločina i dalje je usporeno, objavio je State Department u svom izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2021. godinu.  

Prema navodima State Department-a, u Srbiji je 2021. godine zabeleženo mnogo slučajeva pretnji i nasilja nad novinarima, osobama koji se suočavaju sa poteškoćama u razvoju, kao i nad LGBTQ+ osobama.

Iako su neki od njih imali sudski epilog, State department naglašava da u Srbiji još uvek ima puno neprijavljenih i nekažnjenih slučajeva ozbiljnih kršenja ljudskih prava. 

Uprkos bilateralnim sporazumima između tužilaštva za ratne zločine u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, regionalna saradnja je, kada je reč o ovom pitanju, još uvek na nezadovoljavajućem nivou.

Stejt deparmtent posebno ističe nedovoljnu spremnost srpskih vlasti na saradnju sa vlastima  na  Kosovu.  Ut to, navodi Ministarstvo inostranih poslova SAD, vlasti u Srbiji nastavljaju da pružaju podršku osuđenim i osumnjičenim ratnim  zločincima, tako što im omogućavaju prisustvo u javnom prostoru, neretko na događajima  kojima  prisustvuje sam vrh vlasti, uključujući i predsednika države i ministra unutrašnjih poslova.

Zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova, Dejan Luković je u junu 2021. godine dodelilo plaketu Goranu Radosavljeviću, za koga se sumnja da je odgovoran za ubistvo braće Bitići 1999. godine.

Ministarstvo odbrane Srbije je u decembru 2021. godine dodelilo spomenicu Vinku Pandureviću, koji je 2010. godine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđen za pomaganje i podržavanje kršenja zakona ili običaja ratovanja i zločina protiv čovečnosti.

Ovakvim potezima, vlasti nastavljaju da veličaju ratne zločince, ukazuje Stejt deprtment pozivajući se i na ocene  pojedinih nevladinih organizacija u Srbiji.

Stejt deptment konstatuje da je Viši sud u Beogradu ove godine izrekao nekoliko presuda za ratne zločine, ali dodaje da se nastavila  praksa odlaganja glavnih pretresa i zaključuje da je procesuiranje ratnih zločina u Srbiji i dalje  veoma usporeno.

Ustavom garantovano pravo slobode izražavanja, koje podrazumeva i slobodu medija, bilo je prošle godine ugroženo napadima na novinare kao i netransparentnošću kada je reč o vlasništvu pojedinih medija. Uz to, vlasti Srbije svojim potezima  narušavaju  slobodu medija, navedeno je u izveštaju Stejt depratmenta.

Tabloidi targetiraju opozicione političare, aktiviste nevladinih organizacija i nezavisne novinare. Mnogi od njih  su prošle godine optuženi za pokušaj rušenja  Ustava i za “izdaju”, posle čega su bili izloženi pretnjama.

Stejt depatment navodi i da je 2021. godine u Srbiji zabeleženo nekoliko slučajeva ograničavanja  slobode okupljanja. 

Krajem novembra i početkom decembra 2021. godine, kada su u Beogradu i još 50 gradova Srbije održani protesti zbog planiranog iskopavanja litijuma, policija je pojedinim organizatorima i novinarima savetovala da na te skupove ne idu, navodi Stejt deprtment pozivajući se na  svoje  izvore.

Iako su nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti i dopune Zakona o zabrani diskriminacije usvojene u maju prošle godine, nastavlja se praksa nasilja i diskriminacije nad članovima LGBTQ+ zajednice.

Parada ponosa, održana 18. septembra prošle godine,  prošla je bez incidenata, konstatuje Stejt department ali i skreće pažnju da je, prema istraživanjima, većina LGBTQ+ osoba  meta  fizičkih napada,  da imaju psihiloške probleme, suočavaju se sa poteškoćama u školi, na poslu i u javnom prostoru.

Stejt depratment se osvrće i na navode organizacija civilnog društva u Srbiji da je kriza kovida 19  posebno loše uticala na LGBTQ+ osobe.  Mnogi od njih ostali su bez posla i teško nalaze  novo zaposlenje, konstauje Stejt depratment u svom izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2021. godinu.