YIHR pokreće novu platformu posvećenu ljudskim pravima

Inicijativa mladih za ljudska prava pokreće platformu koja se bavi činjenicama o stanju ljudskih prava u Srbiji prikupljanjem javno dostupnih izveštaja i načinima zaštite u slučaju suočavanja sa kršenjem olakšavajući proceduru obraćanja nezavisnim kontrolnim institucijama u Srbiji.

Međunarodne i domaće organizacije i institucije redovno objavljuju izveštaje o stanju ljudskih prava u Srbiji sa preporukama za prevenciju masovnih kršenja kojima su izložene grupe i invividue. Oni često znaju da budu iscrpni i napisani birokratskim jezikom, stoga ova platforma teži da te izveštaje sakupi na jednom mestu i konkretizuje nalaze iz njih čineći ih lako dostupnim svim zainteresovanim građankama i građanima.

Spisak obrađenih izveštaja će vremenom biti proširen u odnosu na kapacitete tima Inicijative koji će raditi na ovoj platformi, a zainteresovani građani i građanke će imati priliku da prate promene koje su se desile iz godine u godinu tako se informišući o napretku Srbije u okviru različitih kategorija ljudskih prava na čija kršenja se ukazuje godinama unazad.

Platforma nije samo baza znanja o ljudskim pravima već je i sredstvo kojim zainteresovani građani i građanke mogu da se informišu o tome kako i kome da se obrate u slučaju da im je prekršeno neko pravo. Ova platforma zbog toga nudi olakšavajući prikaz procedure i opisa delokruga rada nezavisnih kontrolih institucija i njihovih mehanizama zaštite.

Inicijativa poziva na komentare i sugestije zbog toga što nam je važno da platforma bude što bliža zainteresovanim građanima i građankama.